Lorenzburg firar sex år som mikronation!

Den första december 2014 publicerades tillkännagivandet att den nya mikronationen Lorenzburg dragit upp sina gränser runt Karlstadstadsdelen Lorensberg. Sedan den dagen har för sex år sedan har Storfurstendömet Lorenzburg verkat för en mer lekfull, magisk och fantastisk värld.

Vid det här laget är det kanske välkänt att Lorenzburg kom till som en lycklig slump genom en freudiansk felknappning på tangentbordet. I en stipendieansökan ville Karlstadbördige konstnären Frei von Fräähsen hålla fram hur viktig uppväxten i stadsdelarna Kroppkärr och Lorensberg varit för att forma honom som människa och kreatör. Men fingrarna snubblade bland tangenterna och Lorensberg blev Lorenzburg. Det var startskottet till ett äventyr som pågått i sex år.

Sedan tillkomsten har mikronationen trätt in i ett internationellt sammanhang, med samarbeten och utbyten med andra mikronationer från hela världen. På hemmaplan har vi genomfört ett antal projekt och insatser – både i närmiljön och bortom. Här kommer en sammanfattning av grundläggande fakta, lite siffror samt några av de viktigaste händelserna.

Vill du också bli medborgare i en av Europas minsta och häftigaste monarkier?
Ansök här, det är, och kommer alltid att vara, gratis att delta i Lorenzburgs aktiviteter!

Grundfakta och siffror

Geografisk belägenhet: Lorenzburgs gränser sammanfaller med stadsdelarna Lorensberg och Kroppkärr i den svenska staden Karlstad.

Statssymboler: Läs mer om Flaggan som kallas l’Oriflamme eller Lorenzburgs Flamma. Flaggan visar Prinsessan på ärtens ärta krönt av en furstlig krona. Flaggan är en påminnelse om att även det som är litet och oansenligt kan åstadkomma stora och goda förändringar.

Stora riksvapnet:

Lilla riksvapnet:

Nationaldag: Vårdagjämningen, runt 21:a mars varje år.

Statsskick: Konstitutionell Monarki.

Statschef: Konstnären Furst Frei von Fräähsen.

Antal aktiva medborgare: 150, men alla boende i stadsdelarna Kroppkärr och Lorensberg är välkomna att delta i våra aktiviteter. Totalt bor cirka 3700 personer i området som omsluts av Lorenzburgs gränser.

Antal personer som adlats som erkännande för olika insatser för riket: 23 (22 till friherrlig värdighet och 1 till “dårgrevlig”). Varje ädling förlänas en unik vapensköld som följer med den adliga värdigheten. Läs mer om riddarhuset här.

Antal universitet och akademier: 8. Som nation vill Lorenzburg verka för innovation och excellens i konst, kultur och kunskap. De olika institutionerna tjänar som nav för framtida projekt och samarbeten för att göra tillvaron i mikronationen roligare och mer intressant. Läs gärna mer om universiteten här.

Antal diplomatiska förbindelser: 11. Sedan tillkomsten i december 2014 har Lorenzburg ingått diplomatiska förbindelser med 11 andra mikronationer som vi tycker är särskilt intressanta. Vi ingår bara förbindelser med mikronationer som är seriösa och/ eller som verkar för saker vi tror på. Läs mer om mikronationens diplomatiska förbindelser här.

Några Viktiga händelser

2020

2019

2018

2016

2015

  • Lorenzburg beviljas konstnärlig arbetsstipendium av Karlstads Kommun.
  • Lorenzburg ingår diplomatiska förbindelser med den franska mikronationen Aigues-Mortes.
  • Lorenzburgs Oriflamme version 1.0. Läs mer här.
  • Lorenzburg påbörjar en process att ta fram ett heraldiskt vapen i samråd med den heraldiske konstnären Davor Zovko. Läs mer här.  Och här.
  • Lorenzburg påbörjar en process att ta fram en flagga. Läs mer här.
  • Lorenzburg öppnar konsulat i Göteborg.
  • Den nuvarande hemsidan börjar utformas med hjälp av en Kickstarter-kampanj och webfirman Hidden Hur Media.

2014

  • 1 december – Lorenzburgs första lilla blogg skapas och mikronationen träder ut i det inter-mikronationella samfundet.

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.