Nation och Varumärke, del två – Heraldik

Vapensköldar är en sorts “logga” för att identifiera ätter, nationer eller företag. Att anta ett vapen är inte någonting som ska göras lättvindigt för i många fall kommer kanske vapnet att föras i många generationer. I fallet Lorenzburg har både Riksvapnet och Furstefamiljens vapensköld en framträdande plats i “varumärket”. Därför är det viktigt att ta hjälp av en expert.

Furstendömet Lorenzburg har konsulterat den skicklige heraldikern Davor Zovko (hemsida) för att säkerställa att nationens riksvapen, och regerande fursteättens vapen, är utformade i enlighet med det urgamla och stränga regelverk som heraldikens signalsystem bygger på. H.S.H. Furst Frei valde bland flera dugliga heraldiker men efter ett stort antal rekommendationer föll valet slutligen på Davor Zovko, som själv inte är medborgare i Lorenzburg. Kort sagt är heraldik “läran om vapensköldar” och formspråket, som började grundläggas redan under medeltiden, bygger på maximal kontrastverkan. Även om vem som helst har rätt att anta ett familjevapen för sig själv och sin familj så är vissa symboler och tecken förbehållna högadel och kungligheter. Det är också viktigt att det vapen man antar är så unikt som möjligt då vapenskölden är för ögat det som familjenamnet är för örat.

I arbetet tillsammans med Davor Zovko formges nationens riksvapen gradvis i en serie samtal och förhandlingar, förslag och motförslag. Utgångspunkten är H.S.H. Furste Freïs förslag nedan:

Riksvapnet

I riksvapnet ligger den regerande fursteättens vapensköld som en så kallad “hjärtsköld” ovanpå riksvapnets fyrdelade sköld. I de röda fälten i riksvapnet syns en krönt ärta i guld (en homage till Prinsessan på Ärten) i ena guldfältet en röd örn och i det andra en hand. Sköldhållarna på ömse sidor av skölden är en “vildman” och en ängel som tillsammans symboliserar vikten av balans mellan natur och kultur..

H.S.H. Furst Frei bad samtidigt Zovko att måla upp en ny version av furstefamiljens vapensköld:

furstevapen panther mindre

Här är heraldikerns första skiss till uppmålning:

Fursteskiss

Gällande Riksvapnet återkommer Zovko med feedbacken att vissa komponter i vapnet behöver ändras för att göra det mer unikt. Ärtan och Kronan i guld mot rött, i två av fälten, bedöms som för likt redan existerande vapen. Örnen är en vanlig symbol i konungsliga sammanhang men den behöver också modifieras något. Den kungliga kronan är lagstadgat skyddad mot generellt användande, och därför måste den bytas ut mot en “furstlig” krona. Det gör i sig inte så mycket eftersom den regerande familjen i Lorenzburg “bara” är furstliga. Här några av Heraldikerns förslag på ändring av riksvapnets motiv på den kvadrerade skölden:

röd ärta     blå ärta

Ärtan återges nu i grönt mot silver och kronan mot röd eller blå bakgrund. Örnen delas och förses med “Kung Karls Spira” samt ett äpple. Handen i rött mot guld-bakgrund överges i de här förslagen helt.

Furst Frei upplevde att något av den arketypiska enkelheten i det ursprungliga vapnet försvann i och med att ärtan och kronan nu stod mot varsin bakgrund. Zovko återkom då med flera olika förslag, för att göra vapenskölden mer unik, enligt  arbetsskisserna nedan:

sköldar förslag

I de här förslagen flankeras ärtan och kronan av stjärnor, facklor, “kung Karls Spira”, vingar, svärd eller droppar. Alla är intressanta idéer och av dessa föredrog Furst Frei vingarna och spirorna. På det hela sammantaget, om man också tänker in att det ska vara örnar med i de övriga två fälten, upplevdes det som väldigt mycket vingar i hela kompositionen.

Heraldikern återkommer med ytterligare några förslag:

vidare förslag

I de här varianterna strösslas bakgrunden med droppar, ärtor, kronor eller stjärnor…
…eller för att säga som Zovko, “Måste man välja?”:

Kombosköld

Man KAN ju slå på stort och strössla med BÅDE stjärnor och kronor!

Efter lite funderingar enas Fursteen och Heraldikern om att kronor i bakgrunden blir precis så kul, bombastiskt och majestätiskt som Furstendömet Lorenzburg kräver!

Vill du anta ett eget vapen för dig och din familj? Kontakta Davor Zovko

FREJ LITEN

2 thoughts on “Nation och Varumärke, del två – Heraldik

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.