Skriv en novell till “Lorenzburgs Decamerone”!

I dessa tider, då farsoten sveper över landet, tvingas många dra sig tillbaka för att ta hand om egen eller andras hälsa. Kanhända tristessen sätter in efter alla spelpartier av Monopol eller Fia med knuff? När en vecka har spenderats med maraton-netflix och godis börjar du kanske söka efter andra sätt att distrahera dig? Då kan du delta med en kort berättelse till mikronationen Lorenzburgs Decamerone! Läs längre ner om hur du kan delta.

Den ursprungliga Decamerone skrevs cirka 1353 och det är en novellsamling av den italienske författaren Giovanni Boccaccio. Decamerone består av 100 berättelser och en ramberättelse som binder ihop hela historien. Berättelsen utspelar sig mot bakgrund av pestens ankomst till Florens och läsaren följer tio unga ädlingars flykt till landsbygden för rädda sig undan sjukdomen. För att råda bot på långsamheten bestämmer sig vännerna för att berätta varsin historia om dagen under vistelsens tio dagar. Resultatet blir sammanlagt hundra korta, ofta humoristiska, berättelser för att underhålla varandra under karantänen.

Själva titeln Decamerone är en kombination av de två två grekiska orden déka – “tio” och hēméra – “dag”.

En scen ur Boccacios Decamerone

Nu kan du vara med och skriva en ny Decamerone för att få tiden att gå! Kanske vill du skriva ensam eller så deltar hela familjen i fabuleringarna. Resultatet sammanställs i en novellsamling som kommer kunna laddas ner gratis från hemsidan.

Instruktioner för dig som vill delta

 • Minst 5 A4-sidor och max 10 A4-sidor av text (word, open office eller liknande fil),
 • Storlek på typsnittet 12 punkter, helst Times
 • Genre: Fantasy eller Saga
 • Miljöerna i novellerna är Lorensberg, Kroppkärr och sagolandet Lorenzburg, det går bra att välja en av miljöerna eller röra sig mellan dem.
 • Ramberättelsen utspelar sig i sagolandet Lorenzburgs huvudstad, det spiralvridna slottet Pärlehorn. Där gömmer sig ett antal figurer undan smitta och berättar historier för att få tiden att gå. Ramberättelsen skrivs av prins Frei och utgör sammanhanget för resten av berättelserna.
 • Hitta på en figur som berättar historien. Det kan vara en fantasifigur eller du själv som hamnat i Slottet Pärlehorn via slumpen eller vandring längs hemliga vägar. Beskriv din berättare så tydligt som möjligt så kan vi skriva in den i ramberättelsen.
 • Hitta på en titel till berättelsen
 • Uppge namn på författaren/ författarna tydligt.
 • Mejla ditt bidrag till riksmarskalk@lorenzburg.org
 • Deadline: kl 23:59 20 april 2020
 • OBS! Detta kollektiva skrivprojekt bygger på samarbete, gemenskap och berättarglädje. Om din berättelse allt för mycket ändrar någon annans karaktär eller Lorenzburgs ramberättelse så kan vi kontakta dig och be dig skriva om delar av din novell. Med det sagt: Hoppas du ska ha roligt! 🙂 

Inspiration som du kan använda (eller hitta på helt från eget huvud!)

Möjliga personer:

 • Fursteen av Lorenzburg
 • Du själv eller andra du hittar på!

Det finns olika sorters varelser i Lorenzburg:

 • Människor
 • Dwarkar – korta och satta med skäggvårtor över hela kroppen. Inte de vackraste men oftast milda och vänliga.
  En dwark i full fart!

  En annan dwark ute på ärende
 • Animuler – små figurer med kroppar som kollage av andra djur och varelser. Ingen är den andra lik. Lekfulla och busiga.
  En animul

  En annan animul
 • Floriller – gladlynta och människolika men med blommor istället för kroppsbehåring. Skickliga sångare!
 • Truldror – en truldra har krum rygg, grova drag och grovhuggna lemmar med långa armar som släpar i marken när de går. Deras samhällen finns i skogarna i eleganta salar under marken. Truldror är skickliga i dans och de är ypperliga hantverkare.
 • Sturer – människolika men upp till fyra gånger så långa som vanlig människor.
 • Sturmgångare – jättar med förmåga att kontrollera storm, blixt och dunder. De för alltid med sig svarta moln var de än går.
 • Panoptiklopser – dessa människolika varelser är långa och starka men hela huvudet är täckt av ögon som ser åt alla håll samtidigt. En panoptiklops är en oöverträffad vakt!
 • Pyttlingar – människor i pytteformat! Mellan 30 och 60 centimeter långa. De är mycket snabba och kan hoppa upp till fem meter trots att de är så små.
 • Dragorm – Stora farliga reptilliknande bestar. De kan spruta eld och gillar att ruva på guldskatter. Somliga går på alla fyra, somliga ringlar sig fram som ormar och åter somliga har vingar. Den som kommer nära kan smittas av Draksjuka och bli då besatt av att samla guld och andra värdefulla föremål.
 • Equivol – Bevingade hästliknande kreatur. Perfekt riddjur för folk i farten!
 • Panther – ett stort kattdjur som rör sig i skogarna. En Panther har vit päls med cirkelrunda fläckar i regnbågens alla färger. Panthern kan andas ut väldoftande dunster som söver tänkbara bytesdjur så att de blir lätta att fånga. När panthern blir uppjagad kan det slå ut eldslågor ur munnen, nosen och öronen!

  En Panther
 • Något helt annat som bara du kan hitta på!

Möjliga platser i berättelsen:

 • Lorensberg – en stadsdel i Karlstad, med många gator, intressanta människor och spännande vrår!
 • Kroppkärr – en stadsdel i Karlstad, med många gator, intressanta människor och spännande vrår!
 • Lingonskogen – en skog nära gatan Lingonstigen. Läs mer om Lingonskogen
 • Trollskogen – en skog i stadsdelen Kroppkärr och Lorensberg. Läs mer om Trollskogen
 • Lorenzburg – en sagonation förbunden med stadsdelarna Lorensberg och Kroppkärr i Karlstad. Man kan komma dit på hemliga stigar eller genom trolleri.
  • Pärlehorn – Lorenzburgs Huvudstad. Staden reser sig, som ett enormt spiralvridet skimrande enhörningshorn, många hundra meter upp i luften. Högst upp ligger det furstliga palatset där Fursten av Lorenzburg håller hov.
  • Nådasätet – Pärlehorns tronsal högst upp i staden. En enorm sal i gotisk stil med tre skulpturer i silver utställda runt tronen: en påfågel, en enhörning och en panther (se nedan), alla i naturlig storlek. Tronen är en enkel marmorbänk med en skulpterad änglagestalt på vardera sidan. En enkel trädörr bakom tronen leder ut till en liten trädgård  som slingrar sig upp mot stadens topp. En gyllene ärta balanserar perfekt på staden Pärlehorns spets.
  • Smaragdhavet – en ogenomtränglig skog i Lorenzburg. I en naturlig sänka (kanske en meteorit-krater?), stor som en kontinent, växer enorma träd med ett ogenomträngligt grenverk med blad som rör sig som vågor. Man kan segla över blad-havet. Vad som finns på botten av Smaragdhavet vet ingen, men eftersom det inte är vatten där nere så kanske det finns en gömd värld att utforska! Smaragdhavet styrs av Lorenzburgs enda kronokapare – Pirathertiginnan och pilgrimsbaronessan Ami.
  • Ett skepp på Smaragdhavet
   • Hövdingadömet Noreld – En landsdel i Lorenzburg där Hertig Bosse håller hov.
   • Hertigdömet Ormknut – En landsdel i Lorenzburg där Hertig Magnus håller hov.
   • Grevskapet Drakvatten – en landsdel i Lorenzburg där furstinnan Lena håller hov.
   • Mons Kaprifolium – en bergskedja med heta källor och stora underjordiska fyndigheter av olika fossiliserade kådor och hartser. De många källorna och den aktiva marken hettar upp kådan och sveper in hela bergsmassivet i rökelsedoft som påminner om en blandning av vanilj, citrus och kaprifol.
 • Eller en plats som du hittar på själv!

Saker:

 • Lorenziner – Lorenzburgs silvermynt, kan ganska lätt växlas mot svenska kronor eller euro.
 • Undinular – “Vattenstål”, en hård och helt genomskinlig metall med vågmönster.
 • Irigentum – “Påfågelsilver”, en regnbågsskimrande metall.
 • Magnenta – ett magnetsikt färgpigment. Måla någonting i magnenta och lägg det tillsammans med föremål av en viss färg. Då kommer pigmentet att anta samma färg och samtidigt kunna “magnetiskt” dra till sig andra föremål i liknande nyans.
 • Rött kvicksilver – ingen vet om det finns och ingen vet vad det kan användas till (kanske du har någon aning?)
 • Den gyllene ärtan – sinnebilden för Lorenzburgs magiska kraft. Ärtan har alltid balanserat på toppen av staden Pärlehorns högsta krön. Vad händer om den försvinner? Och hur ska de få tillbaka den?
 • Eller något fantastiskt ur din egen skattkammare!

Hoppas du, eller ni om ni är flera, ska tycka det är kul att fantisera, skriva, drömma och dela med er till varandra av era berättelser! Lorenzburgs Decamerone redigeras av Furst Frei på lediga stunder och kommer att finnas tillgänglig för gratis nedladdning via hemsidan.

Lycka till!

4 thoughts on “Skriv en novell till “Lorenzburgs Decamerone”!

  1. Hej Monika,
   det är absolut tillåtet att skicka in fler bidrag. Eftersom det inte är en tävling i egentlig mening, utan snarare ett kollektivt skrivprojekt, så är alla bidrag välkomna. Hoppas det hjäper dig 🙂
   Må så fint,
   Furste Freï

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.