Lorenzburg i ett nytt konstnärligt samarbete om att berätta alternativ historia

Vi är väldigt glada över att kunna tillkännage att Furstendömet Lorenzburg påbörjat ett nytt samarbete med konstnärerna och forskarna Anna Frew och Betsy Lamborn från Storbritannien.

Samarbetet påbörjades efter att Anna Frew, Betsy Lamborn och Furst Frei möttes på den vinterkonferens som Nordic Summer University, en internationell fristående forskarplattform som grundades 1950. Efter att ha tagit del av varandras presentationer på konferensen beslöt vi att starta ett ett gemensamt projekt som handlar om att återberätta delar av den personliga familjehistorien inifrån det ramverk av alternativ sago-historia som Lorenzburg bygger på. I projektet fokuserar vi på en specifik historisk händelse och på hur den kan kopplas ihop med Lorenzburgs uppdiktade bakgrund, med lokala irländska/ skotska legender och de tre projektaktörernas familjehistoria.

Samarbetets grundidé är att återberätta den historiska händelse som kallas “The Black Dinner” (Den svarta middagen), som inträffade i Skotland år 1452. Ett förräderi resulterade i dödandet av större delen av Klan Douglas, såväl som en gästande Lorenzburgsk prins. Händelsen satte igång skeenden som sträcker sig ända in i våra dagar.

Samarbetet utvecklar sig som ett transmedia berättande som bland annat inkluderar:

  • Utforskandet av halvt mytiska snuttar familjehistoria och traditioner
  • Uppdiktad personlig och nationell historia
  • Broderi och annat hantverk som tar formen av en bayeux-liknande tapet
  • Poesi och annan påhittad historisk text.
  • Traditionella och påhittade folksagor, berättade i olika media
  • Community art event (konst som inkluderar boende i Lorensberg och andra)

Vi hoppas att projektet ska vara en rolig inbjudan till andra att gräva i sin egen familjebakgrund och att hantera fakta och myt på ett kreativt sätt för att skapa en spännande familjeberättelse. Den som känner sig inspirerad att länka sin familjehistoria till Lorenzburgs mytologiska berättelse är välkommen att höra av sig till oss med sina idéer!

Anna Frew

www.annafrew.com

www.vapidmedia.co.uk (Tillsammans med Betsy Lamborn)

Varför det här projektet?

Jag träffade Freï på Nordiska Sommaruniversitetet på Island för några år sedan, och sedan en gång till på en vinterkonferens i Sápmi 2017. Presentationerna av våra olika projekt sammanföll på ett sådant sätt i programmet att vi upptäckte att våra respektive projekt skulle fungera bra i ett samarbete. Min egen konstnärliga praktik handlar om berättande, och då vanligtvis med hjälp av den senaste digitala mediatekniken. I samarbetet med Lorenzburg-projektet kan jag återvända till de mer analoga sidorna av min praktik, vid sidan av det digitala.

Jag tycker personligen, eftersom jag är medborgare både i Storbritannien och Irland, att det här projektet kommer i en intressant tid i de brittiska öarnas historia. Storbritanniens valresultat nyligen betyder att vi snart kommer att lämna den Europeiska Unionen. Det gör att spänningarna återigen blivit större efter den svårvunna fredsprocessen på Nordirland, dessutom vill Skottland genomföra ytterligare en folkomröstning för självständighet. För mig, som har jämkat min identitet som en person från “Brittiska Öarna”, ändrar situationen min känsla av tillhörighet. Mina två nationaliteter kommer inte längre att ha en union som enar dem, och gamla konflikter får nytt liv. Dessutom kommer jag flytta till Stockholm inom kort eftersom min svenska man kommer därifrån. Därför hjälper mig det här projektet att förena min personliga familjehistoria och Sverige, och dessutom att förena mina båda nationaliteter. Projektet hjälper mig att utforska mitt multi-kulturella arv, och att gräva fram urgamla band till mitt nya hemland Sverige.

Biografi

Jag arbetar för tillfället som doktorand och lärare vid Manchester Metropolitan University. Min forskning fokuserar på hur vi använder teknik för att berätta historier. Det kan vara genom drönar-teknik, virtuell verklighet, 360 graders filmskapande och genom data. För min doktorsavhandling samarbetar jag med BBC Research och Development för att undersöka hur digital media kan skräddarsy tv-sändningar till tittarna. Detta kallas “Perceptive Media” och involverar att samla in data om publiken, eller deras sammanhang, så att den berättartekniska strukturen kan anpassas till individen. Min forskning handlar om att definiera denna typ av historieberättande, om att demonstrera hur det fungerar i praktiken och att utforska möjligheterna till konstnärligt användande av den nya tekniken.

Embroidery by Anna Frew

Betsy Lamborn

www.vapidmedia.co.uk (med Anna Frew)

Biografi

Betsy Lamborn är en historieberättare som skapar berättelser genom skulptur, grafik och  användande av experimentell ljud-teknik. Betsy avslutade sina MFA-studier år 2015 vid Konstfack i Stockholm. Hennes arbete fokuserar både på berättande och på berättarens plats i samhället.

Besty arbetar både i individuella projekt och i projekt med konst-kollektivet Vapid Kitten. Hon har ställt ut i Storbritannien, USA och Sverige. För närvarande bor och arbetar hon i Storbritannien.

Freï von Fräähsen zu Lorenzburg

Varför det här projektet?
Som konstnär återkopplar jag till Karlstad-stadsdelen Lorensberg där jag växte upp. För mig var stadsdelen med sina radhus, villor och skogsområden en magisk och äventyrlig plats! Furstendömet Lorenzburg är ett konceptuellt berättande konstverk där barndomens minnen vävs samman med påhittade berättelser och kulturella fenomen. Resultatet blir en pytteliten modern sagonation som ligger dold mitt i Lorensbergs vardagliga environger. Det här nya samarbetet hjälper till att fördjupa mikronationens bakgrundshistoria samtidigt som sagonationen manifesteras tydligare så att andra kan interagera med den genom att koppla till sina egna berättelser, drömmar och idéer. Läs mer om Lorenzburg här.
Biografi
Jag heter Beau Freï Jean-Seraphine Baltazar von Fräähsen zu Lorenzburg och min egen familjs historia börjar med Laurens Bosson ( av ätten Påfågel) som föddes år1239.

Jag är en koreograf, performancekonstnär och skribent som för närvarande bor i Göteborg. Kandidatexamen som dansare och koreograf fick jag vid Trinity Laban conservatoire of Music and Dance (London) och sedan en Master i Contemporary Performative Arts från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Min ingång till konsten är mer mytisk än politisk. Leken, ritualen, kroppen och ordet är viktiga komponenter i mitt kreativa arbete, och jag måste med nödvändighet vara en multi-disciplinär konstnär. Jag genomför rena konstnärliga uppdrag men ägnar mig också åt föreläsningar, undervisning och skrivande. Sedan 2014 är jag också Furste av den lilla mikronationen Lorenzburg. Sedan dess handlar mycket av mitt konstnärskap om att gestalta furstlig kitsch i rörelse, text och bild.

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.