Internationella dagen för biologisk mångfald

Den 22:a maj infaller FNs internationella dag för biologisk mångfald. Dagen instiftades i december 1993 och datum fastställdes 2000 till den 22 maj. Med temadagen vill FN påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. Ungefär en femtedel av alla djurarter riskerar utrotning och i genomsnitt försvinner en art per månad. Av 7000 växtarter som människan odlat under jordbrukets långa historia är det enbart 30 arter som idag bidrar till den mat vi äter.

Just nu pågår en accelererande massdöd av arter som är särskilt viktiga för livet på planeten Jorden. Det kan bero på miljöförstörelse, en skenande global temperaturökning och mänsklig påverkan av natur som behövs som hemvist för dessa arter. En, i stort sett, enig forskarkår världen över varnar för konsekvenserna om vi människor inte ändrar vårt beteende. Vi måste börja prioritera annorlunda. Vi måste producera och konsumera, inte bara hållbart men på sätt som aktivt bidrar till ekosystemens återhämtning. I år är temat för FNs internationella dag för biologisk mångfald “Vår biologiska mångfald, vår mat, vår hälsa”.

Det finns många saker man kan göra för att hjälpa vår planet till en fortsatt artrikedom. I mångt och mycket är det vår inställning till närmiljön, och till naturen i stort, som påverkar våra val. Känslan av förundran och skönhet, och vår förståelse av naturen som någonting levande och som har ett egenvärde, bidrar till en vilja att skydda den. Om du vill uppmärksamma den här dagen kan du prova någonting från listan nedan. Berätta för andra vad du gör den här dagen, fortsätt gärna att göra det även alla andra dagar – utan naturen kan vi inte leva!

• Gör upptäcktsresor i närområdet!

• Bygg bihotell eller fågelholkar. Läs mer om fågelholkar.

• Arrangera lekar för barn i naturen. Läs mer här.

• Bjud in era lokala politiker att delta i en naturvandring.

• Prata om biologisk mångfald hemma vid matbordethär är tips på hur det kan göras.

• Se hur många arter ni kan identifiera i ert närområde  Här finns en guide till hur arter kan identifieras. Gör det lekfullt genom att arrangera en tipspromenad genom grannsamverkan.

• Lär dig själv och andra hur man kan bidra till biologisk mångfald i sin egen trädgård. Läs mer här.

• Undersök vilka insatser som privatpersoner kan göra för den biologiska mångfalden. Upplys gärna andra Läs mer här.

• Skriv insändare eller debattartiklar om vikten av biologisk mångfald.

 

Jorden är vårt hem, vår trädgård, vår åker. Vår planet är fantastisk och unik. Hurra för den!

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.