Furst Freis födelsedag och Sankta Barbaras helgondag

Den fjärde december är både Furst Freis födelsedag och samtidigt helgonet Sankta Barbaras dag. Hon är skyddshelgonet för allt som smäller och tjuter – till exempel kanoner, dynamit och fyrverkerier!

Det är ovanligt att fira helgonets dag på våra breddgrader men på kontinenten finns flera traditioner för Sankta Barbaras dag. Till exempel brukar man försiktigt knipsa av och ta in körbärskvistar – en för varje familjemedlem. Sedan knyter varje person en lapp med sitt namn runt kvisten innan man sätter den tillsammans med de andra i en vas. Den eller de vars kvistar blommar på julafton kommer få särskild tur under det kommande året.

En annan tradition är att baka en Barbara-kaka. Det är en citronsockerkaka med glasyr på men man kan lyxa vi till det med lite frusna körsbär i smeten. (färska är så svåra att få tag på i december). Avnjut med liten gräddklick och något gott i koppar och glas! Och den som önskar kan ju ta sig ett litet glas av något starkt till…

I Lorenzburg är det också allmän flaggdag! Har man ingen flagga så kan man tillverka en liten i papper, det kan bli ett roligt pyssel med barnen! Däremot är det kanske bäst att undvika att skjuta salut eller smälla av alltför högljudda fyrverkerier, eftersom de kan störa hundar, fåglar och andra djur med känsliga öron.

Trevlig helg och glad första advent i efterskott önskar vi alla vänner och medborgare!
Med vänliga hälsningar,

Carl Svantesson,
Riksmarskalk

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.