Internationella heraldikdagen!

Det är internationella heraldikdagen! Heraldik är ett system och förståelse för hur man komponerar vapensköldar. Från Wikipedia:
“Dagen uppmärksammades första gången 2013. Datumet valdes på grund av att den 10 juni 1128 tilldelade Henrik I av England sin svärson Gottfrid av Anjou en blå sköld med sex lejon av guld. Detta betraktas ofta som heraldikens begynnelse.”
Enligt gammal lag och sedvänja är det fritt fram för alla i Sverige att anta ett vapen för sig själv och sin familj. Ett helt vapen ska bestå av sköld med sköldemärke, hjälm med hjälmtäcke (och bindel) samt en hjälmprydnad. Sedan kan lite olika saker tillkomma, beroende på vilken familj du fötts in i eller vad du åstadkommit i livet. I Sverige är öppen hjälm, sköldhållare och vissa kronor förbehållna adeln.
I Lorenzburg brukar människor som deltar särskilt mycket i något av sagonationens projekt tilldelas en titel och specialkomponerad vapensköld. I år har det Lorenzburgska riddarhuset välkomnat tre nya ädlingar: Mikael af Kronhane, Fredrik von Stentor och Lara von Nelkenskiöld – samtliga för vacker sång i vår egen ceremoniella kör the Prince’s Singers.
*
*

*
*

*
*

Hur skulle ditt eget vapen se ut om du komponerade ett för dig och familjen?

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.