Lorenzburg välkomnar regnbågssäsongen

Första dagen i juni markerar början på rengbågssäsongen, eller Pride som den också kallas. Det innebär en period med särskilt fokus på frågor kring identitet, kärlek och kallet att leva sin egen sanning.

Som monark för en av världens yngsta och minsta nationer – ett sagorike dessutom! – ser jag det som mitt uppdrag att verka för varje människas rätt och frihet att bli till som individ. Sökandet efter sitt sanna själv är en av de längsta och snårigaste resor en människa kan bege sig ut på. Ett sagolikt äventyr, minst sagt! Men det där första steget kräver både mod och tålamod. Vägarna är också osäkra och fulla av faror – inte sällan i form av andra sökare som, av missriktad välvilja eller illvilja, blockerar vägen framåt eller lastar på bördor som kväver ljuset på insidan. Ibland möter man följeslagare som går med en liten bit innan man skiljs åt i vänskap. De ögonblicken känns stegen lättare och målet närmre.

Vi föds och vi dör. Vi lever ett litet tag. Mer än så kan vi inte säkert veta om tillvaron, och denna livets ovisshet borde mana oss till mildhet och medkänsla gentemot varandra. Vi skulle kunna öva oss i att ta emot även dem som inte är precis lika oss, och som inte lever precis som vi själva. Kanske även glädja oss mer åt variationerna och valmöjligheterna i vårt eget liv och andras? För det är sådana tider vi lever i, kanske mer än någonsin tidigare, då vi har möjlighet att göra medvetna val istället för att hålla liv i ärvda och omedvetna normer. Och då kan jag inte låta bli att tänka att regnbågen – detta makalösa optiska fenomen – är vacker enbart för att de enskilda färgernas skönhet träder fram i kontrast mot de andra. En “rödbåge” eller “grönbåge” i skyn hade inte varit lika vördnadsbjudande som effekten då det samlade färgspektrat sprakar mot näthinnan, när solen träffar regndropparna i rätt vinkel. Och jag tänker att det mänskliga samfundet är precis sådant: de många färgerna och formerna för liv skapar kontraster och djup i vår gemensamma berättelse. Men det kräver mod och tålamod från alla som vandrar på vägarna i dessa oroliga tider.

Regnbågen står för hopp: hoppet att få leva utan de bördor och elakheter som vi människor alltid utsatt de annorlunda för. Regnbågen är också en inbjudan: du är kallad att bege dig ut på det äventyr som sökandet efter det sanna självet innebär. Och det är ett enastående äventyr – det allra största!

Därmed vill jag uttrycka min starka önskan om att alla människor – från vår egen sagolika plätt på jorden ända bort till horisonten – ska få leva sant och fritt och med kärlek i övermått. Jag lovar att själv göra mitt yttersta för att bidra till en sådan värld!

er mycket tillgivne höghet,
Furst Frei av Lorenzburg

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.