Lorenzburgs nationaldag!

Kära Medborgare,

Lorenzburgs nationaldag firas på vårdagjämningen varje år och det betyder att dagen kan infalla på olika datum. I år är nationaldagen den 20 mars. På grund av det nya coronaviruset ställer vi in det offentliga firandet i år. Det känns kanske klokare att umgås med nära och kära och reflektera i det stilla över allt det sagolika vi har?

Det är många som känner oro, både samtiden och framtiden är oviss. Delar av samhället stänger ner och många uppmanas att hålla sig hemma så mycket som möjligt. Samtidigt är goda krafter i rörelse. Den offentliga sektorn arbetar outtröttligt för att vårda, stötta och hjälpa. Näringslivet kämpar för att säkra sina anställdas trygghet så gott de förmår och frivilliga krafter ställer upp för familj, grannar och främlingar.

Det är nu vi ska vara goda mot varandra. Det vi har kan vi dela med oss av. Omtanke är gratis och värmer både givaren och mottagaren. En liten handling av solidaritet kan vara ljusglimten som skingrar stormbyarna för någon som har det svårt.

Lorenzburg är en mycket liten nation gömd bland radhus, villor och tallar. Men man ska inte förakta det som är litet! I sagan om Prinsessan på Ärten är det inte prinsar och prinsessor som har de viktigaste funktionerna, nej, de är bara biroller till berättelsens egentliga huvudkaraktär: Ärtan! Det är nämligen detta oansenliga frö som driver sagans kugghjul till dess alla kommer i mål och lever lyckligt under resten av sina dagar.

Ärtan är Lorenzburgs förnämsta symbol. Kronan och ärtan på den stolta flaggan Oriflammen påminner oss om det godas kraft. Det lilla kan besegra det stora och det snälla kan övervinna det dumma… …om vi bara vågar tro på det!

Som prins av Lorenzburg tror jag på mina medborgares godhet, omtanke och generositet. Jag tror att vi kommer knacka på hos vår granne och erbjuda hjälp. Jag tror att vi kommer dela vårt bröd, eller toalettpapper, med den som kom för sent till butiken. Jag tror att vi kommer låna ut ett stearinljus eller ett varmt leende till den som famlar i mörkret.

Nationaldagen infaller på vårdagjämningen och det är ingen slump! Dag och natt är lika långa men i morgon tippar det över till ljusets fördel. Låt oss minnas det även under de mörka dagar som kanske väntar framöver. Låt oss minnas att en liten, men snäll, gärning kan driva samhällets kugghjul till dess alla kommer i mål och kan leva lyckligt under resten av sina dagar.

Er mycket tillgivne,

Frei P.

Lorenzburgs nationalsång: O, härliga tabernakel!

 

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.