Kommuniké med anledning av eldsvådan i Notre Dame de Paris

Jag känner stor sorg och bestörtning efter nyheten att en eldsvåda har förstört centrala delar av katedralen Notre Dame i Paris. I min gärning som prins av den moderna sagonationen Lorenzburg, ser jag det som en av mina främsta uppgifter att lyfta fram vikten av myt, kultur, historia, tradition och fantasi som grundstenar i bygget av en god gemenskap. Katedralen Notre Dame de Paris har stått som en galjonsfigur för dessa värden genom århundradena.

Det mänskliga kulturarvet är våra gemensamma rötter, oavsett om det gäller en katedral i Europa, en antik stad i mellanöstern, en grottmålning i Saharaöknen eller urgamla artefakter från nomadiserande kulturer. Varje gång någonting sådant går förlorat mister vi en del av vår historia  och därmed ett fönster till vårt ursprung.

Katedraler kan återuppbyggas, det har skett förr, men kanske får mänskligheten sig en tankeställare om hur sköra banden till vår tidiga historia kan vara? Det är i alla fall min förhoppning att branden i en europeisk katedral kan öppna våra hjärtan, och kanske så frön av empati med andra människors kärlek till kulturarv som vi inte har i vår omedelbara närhet.

Idag tänker jag på människans okuvliga ande. Jag tänker på människans förmåga att återbygga och blomstra när katastrofen gått fram. Jag sänder en tanke till Frankrike och till parisarna som tvingats se ett så viktigt historiskt och kulturellt landmärke stå i brand. Jag är övertygad om att Notre Dame de Paris kommer att återställas till sin forna glans.

Ensemble, nous resterons.

Freï av Lorenzburg

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.