Biomimetik som innovativa insatser för miljön: insektshotell

Biomimetik som innovativa insatser för miljön: insektshotell

Biomimetik (även biomimikry eller biomimik) är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket. En annan sådan är honeycomb-strukturen (efterliknad det hexagonala mönstret i honungskakor). Andra exempel är geckoödlans förmåga att kunna klättra på ett flertal olika typer av underlag eller bombarderbaggen med en egen tryckkammare med en kemiskt aktiv substans som används som försvar

Nyligen undertecknade Lorenzburg Alcatraz Klimatavtal, som bland annat  uppmanar till insatser för att rädda pollinerande insektsarter. Bin och humlor är ju dessvärre hotade världen över och utan pollinering – ingen mat och inga fler växter som kräver pollinering!

Lorenzburg har visionen om biomimetiska skulpturala insektshotell, dels för att göra en insats för pollinerande insekter men också för att utsmycka grannskapet. Resultatet kan blir en funktionell konst: estetiska skulpturer som samtidigt är nyttiga för närmiljön på olika sätt. Vi har påbörjat förhandlingar gällande en serie samarbeten där vi kan ta fram hållbara och estetiska skulpturkoncept som samtidigt ska vara inbjudande för bin och humlor!

Bikupor1
Koncept Art: skulpturala “Bikupor” som hämtar inspiration från former och material i naturen.

Rubrikbilden är inbäddad från https://heatele101.wixsite.com/projetoheat/post/resumo-engenharia-e-toxicologia-dra-adriana-schalkwijk-ribeiro

 

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.