Utlysning: Positionen som Hov-Mouchemästare/Mästarinna

Utlysning: Positionen som Hov-Mouchemästare/Mästarinna

Älskar du prickar och är säker på handen? Då är du kanske Lorenzburgs nya Hov-Mouchemästare eller Hov-Mouchemästarinna! Ansök om den ärofulla positionen senast 1 mars! Skicka din ansökan till riksmarskalk[snabel-a]lorenzburg.org och uppge namn, presentation och en kort text om varför just du är lämpad för detta hedersuppdrag med urgamla anor.

Förr var mouchen (det franska ordet för fluga) en liten skönhetsfläck av svart sammet som användes av både män och kvinnor för att dölja koppärr eller som en liten accentuerande fokuspunkt för att dra blicken till ansiktet, nacken eller dekolletaget. Ludvig den XV’s officiella älskarinna, Madame de Pompadour,  utvecklade mouchens placering till ett symboliskt språk som tillät bäraren att signalera om man var, eller inte var, tillgänglig för kurtis, skvaller eller annan lek:

I Furstendömet Lorenzburg är mouchen inte bara en charmant liten prydnad i ansiktet, den används också för att markera bärarens status och det är reglerat i lag hur många mouchar en person har rätt att bära. Ofrälse personer har rätt att bära en mouche, friherrar får bära två, grevar kan bära tre och furstliga personer har rätt att ha hur många mouchar som helst. Detta innebär att vissa koketta prinsar och prinsessor i Lorenzburgs historia har varit, bokstavligt talat, prickiga i hela ansiktet!

Vid åtminstone ett tillfälle har det förekommit ett mouche-uppror, där medlemmar ur dåtidens bondeklass trotsade mouche-lagen genom att bära ansiktet fullt av prickar. Upproret pågick under flera dagar innan alla var överens om att det hela bara var tramsigt, varpå de tog högafflarna och sammetsprickarna och gick hem igen.

Hov-Mouche-Ämbetet är en mycket ärofull position som också uppbär flera plikter, både i furstehovet och i riket. Det är Hov-Mouchemästaren/mästarinnan som applicerar moucharna på det furstliga ansiktet och det är också denna dignitär som är “Furstlig Mouche-bevarare” med uppgift att förvara de små parfymerade och gummerade sammetsmärken som används av monarken. En annan av Hov-Mouchemästarens/ mästarinnans plikter är att se till att Lagen-om-skönhetsmärken, det vill säga lagen som reglerar mouche-privilegier, efterföljs. Det är upp till ämbetspersonen att bestämma straff när lagen överträds. En av Hov-Mouchemästarens ämbetsprivilegier är rätten att bära tre mouchar oavsett om hen är adlig eller ofrälse. Ämbetspersonen har också rätt att använda vapenskölden för privat bruk under hela sin ämbetstid.

Blasoneringen för ämbetets vapensköld:
I ett fält av silver, tio svarta rundlar ordnade fyra över tre över två över en. Skölden kröns av en furstlig krona.

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.