Pressmeddelande 17-03-06 Namngivning av skogarna i Lorensberg

 

Furstendömet Lorenzburg namnger de två större skogarna i stadsdelen Lorensberg.

Konstprojektet och mikronationen Lorenzburg har genomfört en ”folkomröstning” för att namnge de två större skogarna i stadsdelen Lorensberg. Tanken bakom röstningen har varit att bidra till en ökad säkerhet i stadsdelen då namngivna landmärken i närmiljön underlättar för både barn och vuxna att meddela precis var de befinner sig. 

Furstendömet Lorenzburg är ett långsiktigt konst- och kulturprojekt som utspelar sig i stadsdelen Lorensberg i Karlstad. Projektet antar formen av en ”sagolik” mikronation för att bjuda in de boende i stadsdelen att delta i byggandet av en lekfull plattform för trivsel, gemenskap och grannsamverkan. Konstnären, numera Fursteen, Freï von Fräähsen zu Lorenzburg är själv uppvuxen i stadsdelen och för honom är detta ett rent kärleksprojekt.

”Visst är det en lite whacko idé, men projektet har kapacitet att vara mycket mer än så!”, säger Furste Freï. ”Jag är ju själv uppvuxen på Häljebolsgatan och jag känner en stor kärlek till stadsdelen, och som konstnär kan jag ge tillbaka någonting av den magi jag fick låna som barn. Jag tror att Lorensberg är den enda stadsdelen i Karlstad som har en egen flagga och som har en egen alternativ sago-historia. Jag hoppas att de boende i stadsdelen vill ta emot projektet som min unika present till dem och stadsdelen.”

Projektet har erbjudit flera föreläsningar och workshops på sagotemat, och dessutom genomfört en stiliserad pilgrimsvandring i Lorensberg. Dessa har varit menade som lek-inviter såväl till de boende i stadsdelen och andra. Under januari och februari pågick en röstning på Furstendömet Lorenzburgs hemsida och syftet var att namnge de två större skogarna i området. Furst Frei berättar:

”Tanken var att bidra till tryggheten och säkerheten i närmiljön. Dels är det ett kul sätt att bjuda in de boende, varav ett hundratal är ”medborgare” i projektet, att interagera med sagan om Lorenzburg, och dels är det ett seriöst initiativ till att skapa positiv förändring. Om de boende i en stadsdel kan enas om namn på landmärken i bostadsområdet så underlättar ju det för både barn och vuxna att ange precis var de befinner sig. Och likaså kan det vara lättare att hålla ögonen öppna ifall man misstänker brott. Jag vet till exempel att man lyckades lösa fallet med några cykelstölder nyligen, tack vare god grannsamverkan. Ett mycket gott föredöme tycker jag och som Furste blir jag väldigt stolt!”

Efter avslutad omröstning meddelar projektets hemsida att sammanlagt fyrtio namnförslag har inkommit och de har en stor spännvid från vardagligt och pragmatiskt, via komiskt till poetiskt eller fantasi-klingande. Några exempel på förslagen är Spenaten, Hundskvätten, Éloivanten, Lingonskogen, Lorenzlórien, Vildsprånget, Trollskogen, Dagisskogen, Smaragdhavet och IP-skogen. Totalt 461 personer har deltagit i röstningen. De förslag som fick flest röster var ”Lingonskogen” och ”Trollskogen”.”

”Man får förstås välja själv om man vill använda dessa namn på skogarna, precis som det är upp till var och en om hen väljer att se Lorensberg eller Lorenzburg breda ut sig när man slår upp ytterdörren”, säger Freï von Fräähsen zu Lorenzburg. ”Men är det inte lite roligare, och lite mer unikt, att ha någonting som inte grannstadsdelen har?” Han avslutar med ett skratt, ”Lorensberg är trots allt lite bättre!”

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.