Virgo Gradalis – Graalsjungfru Cecilia Hardestam

grail-maiden-artur-rackham-1917

Den som blir medborgare i Lorenzburg får samtidigt det mytologiska utrymmet att anta en annan gestalt för sina resor i sagorna. Någon väljer att vara en Jätte, en annan väljer att vara Hovnarr, Trollkarl eller Riddare. Medborgarskap i sagonationen inbjuder också till reflektion över en egna essensen. Vem skulle du vara om du hade chansen att leva i två världar samtidigt? Bilmekaniker på ena sidan spegeln och balettdansare på den andra?

Medborgare Cecilia Hardestam är Graalsjungfru, även känd som Virgo Gradalis, i sin Lorenzburgs-gestalt. Mycket lite är känt om Graalsjungfrun, om hennes funktion i sagorna och vad hennes närvaro i Lorenzburg betyder. Graalsjungfruns person omgärdas av mysteriernas slöjor: På vems uppdrag verkar hon? Vad är “Graalen” som hon sägs vaka över? Många spekulerar men få vet.

Det är dock känt att Graalsjungfrun är väktare både av Chrisma Principate, Lorenzburgs magiska eller heliga kröningsolja, och Fursteen av Lorenzburgs personliga fana som kallas Sacrivexillum. Det snövita tretungade fanan uppvisar ett krönt kärl som vilar på ett moln. Små röda droppar av blod eller eld strålar ut från kalken och i blått, på latin, Jesaja 35:1: “Öknen och ödemarken skola glädja sig, och hedmarken skall fröjdas och blomstra såsom en lilja.”

Vem vill du vara i Lorenzburg? Hör av dig och berätta!

sky-sun-and-white-cloud-hd-picture-copy

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.