Lorenzburg firar sju år som mikronation!

Idag är det sju år sedan vi  satte nålen på kartan i Google Maps och därmed lade grunden till konst- och kulturprojektet Lorenzburg. Sedan tillkomsten har projektet genomfört flera kulturhändelser i området, bland annat performances, folkomröstning för att namnge två av de större skogsområdena samt andra sammankomster, bland annat för att fira ölets skyddshelgon Sankt Arnulf på Lorenzburgs eget lilla hotell Gustaf Fröding!

Som Projektledare och Furste av Lorenzburg har jag haft den makalösa förmånen att få träffa nya bekantskaper på plats i stadsdelarna Kroppkärr och Lorensberg. Det har inneburit trevliga möten och intressanta samtal om demokrati och kultur och, inte minst, om vikten att fortsätta att leva med lek och förundran fastän man kanske fått några rynkor och gråa hårstrån här och var. De här mötena bär jag alltid nära hjärtat vart jag än går.

I egenskap av modern sagonation har stadsdelarna Kroppkärr och Lorensberg även blivit representerade, både inom Sverige och utomlands, på olika konferenser och symposier om konstnärlig forskning sedan 2017. Till exempel har vi re/presenterat Lorenzburg i Saxnäs/ Sápmi, Riga/Lettland, Vilnius/Litauen och Plymouth/Storbritannien. De här sammanhangen har inneburit att konstnärer, forskare och filosofer från hela världen har blivit charmade av mikronationen Lorenzburg genom berättelser och bilder från stadsdelarna.

I och med pandemin under 2020 och stora delar av 2021 har vårt samhälle gått igenom stora utmaningar. Konsten, kulturen och de mänskliga mötena har med nödvändighet tvingats gå på sparlåga och detta har förstås även påverkat livet och aktiviteterna i Lorenzburg. Som Furste och konstnär beklagar jag situationen – att projektet inte kunnat genomföra några aktiviteter – men jag vill befästa mitt fortsatta engagemang i stadsdelarna och, därmed, åtagandet att fortsätta genomföra ett kulturprojekt med syftet att skänka glädje och tillfällen för lek till dem som bor i området. Vi återkommer med förnyad styrka under 2022!

Slutligen vill jag tacka medborgare, medarbetare, samarbetspartners och allierade till vår lilla sagonation i hjärtat av Skandinavien. I tider av kriser och utmaningar påminner jag mig om betydelsen av symbolerna på vår flagga Oriflammen. Den krönta ärtan som vi lånat från sagan om Prinsessan på Ärten påminner oss alla om att det inte bara är Kungar (eller för all del Furstear), Presidenter och Statsministrar som har makt att genomföra förändringar. Ibland är det faktiskt de små sakerna – ärtor, barn eller mikronationer – som har den verkliga potentialen att verka för hopp och förnyelse!

Ta hand om er så ses vi snart!
H.F.H. Furste Frei

P.s. Den som behöver lite sagolikt hopp i sin vardag kan med fördel göra en egen liten Oriflamme att vifta undan några orosmoln med. Du hittar pysselguiden här: Tillverka en egen pappersflagga!

 

 

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.