Nobeldagen 2017

Denna tionde dag i december är det tradition i Sverige att dela ut Nobelpriset till framstående välgörare för mänskligheten. Jag känner passionerat att det är viktigt att fortsätta vår kollektiva strävan för den universella rätten till utbildning och upplysning.

Som modern monark vill jag betona vikten av att vi människor finner fler och stabilare plattformar där vi kan mötas i lärande. I dessa tider, när biosfären hotas av massdöd och miljöförstöring, och när den mänskliga kulturen hotas av konflikter och misstro, då behövs humanistiska värden som förnuft och fred, frihet och rättvisa, tolerans och välvillig nyfikenhet.

I Nobelstiftelsens prisceremoni, och i den efterföljande banketten, kommer några av mänsklighetens skarpaste hjärnor samman för att fira den mänskliga andan och det faktum att vi rest oss långt över de enkla organiska molekyler som var vårt ursprung en gång i tiden. Tillsammans har vi kommit långt och tillsammans kan vi gå ännu längre!

Jag vill uppmana alla att ägna dagen åt att kontemplera vikten av bildning och lyhördhet för våra medmänniskors lidanden. Denna dag höjer jag glaset i en skål för Alfred Nobel och den nyfikenhet som är så utmärkande för mänskligheten. Må vi lära oss att blomstra på ett sätt som är till gagn för medsystrar och medbröder, för alla våra medvarelser och för planeten Jorden.

H.S.H. Furst Frei von Fräähsen zu Lorenzburg
F rosa

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.