Kan en prins heta vad som helst?

Det vanligaste är väl att en prins har ett namn som klingar av makt och annan, möjligen överjordisk (?), härlighet? Ludwig, Karl, Gustaf, Oscar och Henrik har varit så pass vanliga bland kungligheter att även kreti och pleti har plockat upp trenden och namngett sina mindre upphöjda telningar efter kungliga förebilder. Ibland tillkännages dock en eller annan skräll. Vem minns inte hur Herman Lindquist rasade i media på grund av att det “olämpliga” namnet Estelle valts som namn till en av Sveriges yngre prinsessor. “Nattklubbsdrottning”, fnyser Lindquist i en debattartikel från februari 2012.

Kan en prins heta vad som helst? Från vårt kära grannland Sverige hämtar vi exempel på kungliga namn som Erik, Sverker, Olof, Blot-Sven, Knut, Sten, Sigismund… Sveriges nuvarande kung heter Carl Gustaf Folke Hubertus. Trots nuvarande kungens ganska folkliga namn tror jag ni får vänta länge innan ni ser en kung som heter Bengt, Tommy eller Björn.

Kan en prins heta vad som helst?
När jag nu ska lära mig “Furstens yrke” måste jag samtidigt ackumulera ett visst förtroende-kapital för min nya titel. Släktnamnet Bo riskerar att bli Bosse och Frej, när det uttalas à la Anglais, kommer att skorra illa i öronen. Ergo: Dags för namnbyte! Med lite fantasi låter sig dopnamn lätt renoveras till någonting som låter mer upphöjt. Bo blir Beau (franskt ord för ‘vacker’) och Frej blir Freï för att undvika internationell bastardisering av uttalet. Sedan är det bara att rocka loss för allt vad tygen håller och så långt som fantasin räcker:

Skärmavbild 2015-04-16 kl. 10.51.19

Litet monogram

2 thoughts on “Kan en prins heta vad som helst?

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.