Lorenzburgisk folkmagi : “Ellakors”

Lorenzburgisk folkmagi : “Ellakors”

Ellakors (även älvkors) är en rund amulett med ett likarmat kors samt i vissa fall magiska inskriptioner. Korset skall enligt somliga skydda mot ondska i allmänhet och onda varelser i synnerhet, till exempel andar och gengångare. För bästa effekt ska korset vara smitt av silver från arvegods från nio olika ställen på tre torsdagsnätter efter varandra.

Ellakorset, som började bli vanligt från 1600talet och framåt, är ofta graverat med magiska formler eller signerier. Även idag är korset en omtyckt gåva till nyfödda barn i samband med dop eller namngivningsceremonier.

Ett Ellakors som påträffats i jorden i Lorenzburg tycks ta tre heliga jungfrur (Nornorna, tre Mariajungfrur eller tre icke namngivna helgon?) till hjälp för att skydda mot mot varg, eld, skarpt stål och hin håle själv.

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.