Tack Karlstads Kommun, för inbjudan att presentera Lorenzburg!

H.S.H. Prins Freï hade den stora glädjen att få besöka Kultur- och Fritidsnämnden – Karlstads Kommun. Prinsen var inbjuden till nämndmötet för att presentera Furstendömet Lorenzburg och de församlade politikerna och tjänstemännen bidrog med intressanta frågor och perspektiv. Bland annat lyftes frågan om långsiktighet och varaktighet i kulturprojekt. Hur ska man undvika en ”fyrverkeri-effekt” där konstnärer dyker upp med platsspecifika  konstprojekt, men sedan lämnar platsen vind för våg efter projektslutet? Kultur- och utvecklingsprojekt som Lorenzburg strävar efter att verka långsamt och på deltagarnas villkor. Då är det viktigt att konstnärer och projektledare (och Prinsar!) påtar sig det långsiktiga ansvaret att stanna kvar.

Under sin presentation tog Prinsen tillfället i akt att prata om gemenskap, utveckling och vision.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.37.16

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.37.02

Lorenzburgs geografiska utbredning är inte mycket att hurra för: det är bara 11 hektar stort och fyllt av skogsmark, radhus och villor. Inga storslagna arméer, eller guldgruvor att ösa rikedomar ur. Men som sagonation har Lorenzburg stor möjlighet att påverka. För det som är litet är inte nödvändigtvis maktlöst! Det påminner oss den lilla ärtan i den bekanta sagan om Prinsessan på Ärten. Den krönta ärtan är också med på nationens flagga.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.35.08

Några av ledorden i dagens presentation. Lek, gemenskap och lokal hållbarhet är viktiga för Furstendömet.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.35.43

Demokrati är viktigt för Lorenzburg! Det är varje medborgares rättighet att testa regalierna titt som tätt. På bilden Hans Kvarnström (Universitetskyrkan) och Ingrid som är nybliven Hertiginna av Klässbolsgatan.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.36.09

Kultur betyder bokstavligen ”odling” men vad betyder det egentligen? Prins Freï framhöll vikten av att plantera frön till förändring, men dessa måste vattnas med inspiration och omtanke. Ogräset, fördomarna och rädslorna mellan människor, behöver rensas ut ibland. De unga plantorna behöver särskild omsorg! Slutligen så måste kulturen fermentera, det måste få stinka lite om konsten ibland. Skit under naglarna visar på engagemang, delaktighet och att vara intimt nära där det händer. Pyttsan att kulturprojekt bara ska ge ”fina” upplevelser, de måste vara äkta också menade Prinsen i sitt anförande.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.36.37

Presentationen avslutades med en reflektion kring ”vision”. Visioner kan lysa så starkt att man blir bländad och tappar koncepten. Det är bra att ha stora mål och drömscenarion, men det är också viktigt att vara närvarande i det enkla och konkreta.

Skärmavbild 2016-06-22 kl. 10.36.48

Ordförandeklubban svingades av Johanna Larsson (M), som också tog tillfället i akt att prova Lorenzburgs krona (tack för medverkan på bild).

F rosa