Gästbloggare Ulrika Neldorin: Fastan kan få vara en tid i livet då vi stannar upp!

För de allra flesta i det sekulariserade Sverige är fastan något vi skojar om, relaterar till en julsång eller kanske egentligen mest förknippar med detox och hälsa – att fasta för att avgifta kroppen. Oavsett vad vi tror på eller har som livsfilosofi så är det nog få idag som späker sig i 40 dagar, även om en får fuska lite på söndagarna… Men när jag läser “fastan kan få vara en tid i livet då vi stannar upp”, “Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat”, “fastan handlar mer om att rannsaka och pröva sitt liv och att försaka något av sitt eget till förmån för dem som lider nöd”…”Om du fastar behöver det inte betyda att du inte äter. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, facebook eller något annat.” på Svenska kyrkans sidor så känner jag att, ”Ah Wow, äntligen en årligen återkommande högtid som vi faktiskt behöver – som kan få oss att må bättre, bli bättre och göra bättre mot andra!”

För våra barn som växer upp nu så är det normala att vi ska fira inte bara jul och födelsedagar, nej vi ska fira kanelbullens dag, alla hjärtans dag, våffeldagen, påsk, jul, namnsdagar, halloween, advent, skyltsöndag, midsommar, kräftpremiär, mors dag, fars dag, barnens dag!? …och så vidare – det är mycket möjligt att handlarna blir arga på mig nu för att jag glömt hälften av alla högtider som bör uppmärksammas, gärna med extra fin mat och såklart lite extra inköp, då alla dessa är överflödets högtider. Då ska vi visa våra nära och kära hur mycket vi älskar dem genom att konsumera mera. Eftersom det i alla livets skeden, i allt vi gör, om det så är ett museibesök, en nöjespark, en bio, ett lekland, så ska det helst köpas nåt. Det innebär att våra barn blir överösta med pryttlar under de märkligaste förevändningar. Då måste en bre på ännu lite extra på de lite större högtiderna!

Fastan finns som inslag i de flesta religioner så den torde ha fyllt eller fyller en viktig funktion, såsom en tid för eftertanke, botgörande eller renande. Är själv ateist och har svårt att säga något positivt om religioner generellt. I min mening skapar de kanske mer oreda än reda + att jag i allmänhet har ruggigt svårt med den grejen att så många bestämt hävdar att de vet en massa om saker som de i min mening inte kan ha den blekaste aning om. Men med det inte sagt att det inte finns russin att plocka ifrån alla världens hörn och religioner, kalla det livsvisdom eller filosofi eller vad du vill. Kyrkan gör ju dessutom väldigt mycket av det som jag önskar vore allmänt vedertaget, det som handlar om mellanmänsklig omtanke. I veckan var jag uppe på BB och lämnade ett par kassar vinterkläder till en syrisk tjej som behövde dem. Där mötte jag Åsa från kyrkan. Hon spenderade ett par dagar där för att stödja en kvinna som skulle föda barn ensam eftersom hennes man inte får komma hit. Hur många känner du som gör sådant?

I en tid som springer på allt snabbare, och där stressen vinner allt mer mark, så kanske den moderna fastan kan vara mer än att rena kroppen från skräp. Den kan även vara en tid för att rena tanken från skräp, för att omvärdera, och ändra på ovanor och göra saker långsammare i ett samhälle som sprintar på. Fastan kan vara en chans att minska ner, skapa utrymme för viktigheter, för det viktigaste. Genom att säga nej till något säger du JA till annat… det finns så mycket som vi skulle kunna använda fastan till…

I julas målade jag en gran som blev en viral succé, för att den antagligen rörde vid något hos människor. Kanske den hjälpte dem att se något de behövde, kanske den definierade ett tänk som har börjat gry hos många. Jag ville illustrera hur jag tänker inför konsumtionsminimalism och nerväxling – värden som jag försöker att ge mer och mer utrymme i mitt eget liv. Detta bland annat genom att skala bort en massa trams som jag egentligen inte behöver, utan bara har trott att jag behöver. Granen som illustrerar konsumtions-hierarkin startar nerifrån: här vill jag tänka utanför boxen när det gäller ordet hierarki. Det illustreras oftast som en pyramid med start ovanifrån, men här är det gräsrötterna först!

granen copy

  1. Använd det du har,
  2. vårda det du har,
  3. laga saker, låna av varandra,
  4. byt med nån (gå med i en bytesbank),
  5. gör själv,
  6. köp begagnat
  7. köp nytt – och då gärna ekoreko såklart!

På ekoguiden.nu kan du kolla in var du kan handla mer ekovaror i din stad. Där försöker vi att recensera verksamheter som har grönare tänk, och samtidigt guida de som är rådvilla om var de kan handla bättre produkter.

Slutligen hoppas jag att fastan kan ses som en möjlighet att förändra sitt liv till det bättre på 40 dagar. Du kan fasta, köra 5:2 diet, äta mindre skräpmat, vandra, ha digital detox, ha sockerdetox, inte äta kött, bara äta rawfood och kanske bara köpa begagnat (om du måste köpa något) det är ju bra för både ekonomin och ekologin. Vidare kan en passa på att göra plankan eller meditera varje dag, ha köpstopp, cykla till jobbet istället för att ta bilen. Ja, möjligheterna är oändliga! Kanske, om du gör mindre av något, så får du det där utrymmet du behöver för att göra mer av det du tycker om mest?

UliKattugglan
Ulrika Neldorin
Redaktör för Ekoguiden Karlstad, en av de drivande bakom Omställning Karlstad och Café Planet samt del av Naturskyddsföreningens “handlamiljövänligtgrupp” lokalt.
.
unnamed-2

 

unnamed-1
Omställning Karlstad

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.