Furstendömet Lorenzburg välkomnar nya medborgare

Var med och stötta Lorenzburg – världens yngsta monarki. Ansök om medborgarskap idag (text på svenska längre ned på sidan)!

Furstendömet Lorenzburg är en mikronation – en stat vars gränser sammanfaller med stadsdelen Lorensberg i Karlstad. Furstendömet Lorenzburg söker inte annektera territorium med våld eller andra medel men bör förstås som en dubbelexponering där staten ligger som en parallell verklighet över vardagen. Med Lorenzburg  återupptäcker och åter-uppfinner jag den plats där jag vuxit upp och som jag älskat sedan barndomen: Lorensberg. Vem som helst, var som helst, kan ansöka om medborgarskap i mikronationen Lorenzburg. Är du trött på en grå och tråkig vardagsvärld? Varför inte ansöka om medborgarskap i detta Shangri La?

Länkar till andra Mikronationer som utropats runt om i världen:

Kungadömet Lovely
Sealand
Seborga
Morokulien
Republiken Jämtland
Ladonien (Konstnären Lars Vilks)

Engelska BBC gjorde 2005 en serie med titeln “How to start your own country” (Hur man startar sitt eget land): 

I seriens sex avsnitt får vi följa komikern Danny Wallace och hur han, steg för steg, utropar sin egen lägenhet till suverän nation. Läs mer om BBC’s serie här.

Lorenzburgs flagga
Lorenzburgs flagga

I projektets första fas, som finansieras utan statliga medel, kommer följande att genomföras:
1. Grafisk profil, heraldiska emblem och kartor ska tas fram.

2. Färdigställandet av Furstendömet Lorenzburgs hemsida , på svenska och engelska, med online-formulär för att ansöka om medborgarskap. sidor om Lorenzburg ska också skrivas på svenska och Engelska till wikipedia.

3. Kartläggning av Lorenzburg för att hitta potentiella platser för framtida konstverk och sevärdheter samt inventering av platser att ”marknadsföra” för turister.

4. Snygga foldrar ska tas fram för att ansöka om Eu-medel och anslag från kulturrådet. Dessa foldrar ska användas för att marknadsföra idén om turistattraktionen Lorenzburg och om stadsdelen Lorensberg som möjlig plats, ett alternativt rum, för en samling offentliga konstverk.

Medborgarskap kommer så småningom att vara gratis men i första fasen utgår en mindre avgift i ’donation’ för att finansiera ovanstående mål. Målsättningen i första fasen är att samla in 15 000 kronor för att skapa en tydlig och stabil hemsida med bilder samt nedladdningsbart tryckmaterial.

I förlängningen kommer boende i stadsdelen att involveras i möjligaste mån. Detta för att uppmuntra till delaktighet och för att tillvarata ett lokalt perspektiv.

Om stadsdelen Lorensberg

Lorensbergs förskola
Lorensbergs förskola

Lorensberg är en stadsdel i Karlstad och utbredningen är drygt 11 hektar. Lorensberg gränsar till stadsdelarna Rud, Kroppkärr och Stockfallet och förutom radhus, kedjehus och villor finns några större skogspartier. Några lekplatser och en förskola finns också i stadsdelen.

Lite om framtiden 

I projektets andra och tredje fas etableras Furstendömet Lorenzburg genom en serie performance-verk och kultur-event på temat ”att iscensätta stat och majestät” samt utförandet av ett antal sevärdheter. I dessa faser reses flaggstänger (med Lorenzburgs fana) vid de större infarterna in till stadsdelen, samt olika mindre monument eller konstverk får en permanent plats.

I andra fasen och tredje fasen kommer Lorenzburg att författa en grundlag, upprätta ett demokratiskt råd samt trycka mynt, frimärken och pass. Mikronationen kommer att ha en podcast och ett nyhetsbrev där medborgarna får information om det som sker i landet. Stor vikt kommer att läggas på vänskapliga utbyten med andra mikronationer samt representation inom och utanför Sverige.

I framtida expansioner av projektet kan adelsskap och ordnar förlänas till särskilt framstående medborgare eller hedersmedborgare. Nedan ser du förslag på två ordnar.
Nordenkronan
Nordenkronan
Hoppets Kyss
Hoppets Kyss
Om flaggan Landets flagga är en korsfana med två blå och två röda fält delade av ett kors i guld. I övre högra fältet (om flaggan är sedd framifrån)blått med konstellationen ”corona borealis” (Nordens Krona) i guld. Nedre högra fältet är rött och upptas av en grön ärta (från sagan om prinsessan på ärten) krönt av en gyllene krona. Den gröna ärtan kan också symbolisera jorden medan stjärnorna ovan symboliserar himlen. Ärtan anspelar på prinsessan på ärten och är en påminnelse om att även små ting kan åstadkomma stora förändringar. Ärtan återfinns också i Riksvapnet:

btn_donateCC_LG

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.