Glad Midsommar från Lorenzburg!

Det sägs att midsommar är den mest magiska högtiden på året! Älvorna smyger närmre människobarnens husknutar, trollen fäster lindblom och kaprifol i svanstoppen och näcken spelar på felan så kaskader av toner rinner ut i forsen och vidare mot havet. De som ska bege sig ut på nattligt blomsterplockande bör nog stoppa något i öronen så att de inte villas bort från stigen.

Vem vet om det är sant men de gamle hävdar att den gamla visan Uti vår hage där växa blåbär egentligen innehåller receptet på en trolldryck som ska skänka kärlek till den som smakar den. Man kan tänka sig att att rosor och salvia; krusmynta och hjärtansfröjd (citronmeliss) kan beredas till en ganska välsmakande brygd. Liljor och akleja är nog mest med för att de är vackra att se på. Eftersom akleja är en giftig ört, förtäljer mörkare traditioner att sången egentligen är ett muntligt traderat recept på ett fosterdrivande medel… Midsommar är en urgammal fruktbarhetsfest men några sammankomster i midsommarnattens eviga skymningsljus kanske var avsedda mer för älskog än för tillökning på torpet. Kanhända man satte sitt hopp till farliga växter som aklejan för att undvika fler munnar att mätta: för lika trolsk och vacker som sommaren kan vara, lika sträng är vintern i norr!

Den som vill ta till enklare kärleksknep kan gå runt med ett rött äpple i armhålan hela dagen. Om någon smakar på äpplet på kvällen så lär det garantera romantisk framgång framåt småtimmarna! Och den som inte är blyg kan rulla sig naken i midsommarnattens dagg, då får man ha hälsan i behåll ända till nästa sommar. Sist men inte minst: alla känner till det gamla trollknepet att sova med sju sorters blomster, som plockats bortom sju gärdsgårdar, under kudden. Då ska man få se sin framtida äkta hälft i en dröm. Men man får inte yppa ett ord till en levande själ från det man börjar plocka till dess man vaknar om morgonen. Och om man skulle råka möta skogsfrun eller trollens konung gör man nog bäst i att bocka eller niga fint. Sådant fint folk uppskattar nämligen väluppfostrade männskobarn.

Med det sagt: Glad Midsommar från Lorenzburg!

Här nedan den gamla folkvisan “Uti vår hage” i nygammal tappning av Lena Willemark och Ale Möller. Klippet är från youtube:

Sidhuvudets bild är inbäddad från wikimedia

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.