Internationella heraldikdagen – Lorenzburg får två nya friherrar

“Internationella heraldikdagen (International Heraldry Day eller Heraldry Day) inträffar den 10 juni och har till syfte att uppmärksamma heraldiken som konstform och vetenskap. Idén till dagen kom från en polsk heraldisk community. Dagen uppmärksammades första gången 2013. Datumet valdes på grund av att den 10 juni 1128 tilldelade Henrik I av England sin svärson Gottfrid av Anjou en blå sköld med sex lejon av guld. Detta betraktas ofta som heraldikens begynnelse.” (wikipedia)

Även om vapensköldar oftast förknippas med furstliga och adliga ätter så är det fritt fram för vem som helst i Sverige att anta ett släktvapen. Den korrekta heraldiken har dock ganska stränga regler som måste följas för att vapnet ska vara officiellt giltigt – bland annat måste vapnet uppnå största möjliga kontrastverkan genom det som kallas “tinkturregeln” samt kunna beskrivas i text – så kallad “blasonering”. Ett vapen måste först och främst vara unikt och då är det bäst att ta hjälp av en expert!

Idag är det alltså internationella heraldikdagen och dessutom högtidsdag för Lorenzburgs riddarhus! Dagen till ära tar vi tillfället i akt att utnämna två friherrar som alltså får varsin vapensköld att hänga i sköldgillet. I Lorenzburg ärvs titlar kognatiskt – de kan alltså ärvas av både söner och döttrar. Hurra och leve de två nya friherrarna!

Friherre Fredrik Ehrenbasun af Ovanmyren

Friherre Fredrik Ehrenbasun af Ovanmyren utnämns för sina insatser för den värmländska heraldiken samt för sitt stöd till sagonationen Lorenzburg under lång tid.

Blasonering: 

En kvadrerad sköld belagd med Ehrenbasuns stamvapen: ett rött fält en av silver bevingad störtad häroldstrumpet i guld med tre utslungade blixtar av guld ur mynningen. Huvudsköldens första fält är kluvet i silver och blått medelst en ulvtandsskura med spetsar i form av skogsstjärnor, fjärde fältet är en spegelvändning av det första. Andra och tredje fälten är av guld och innehåller tre röda häroldskåpor, ordnade två över en, vardera belagd med en gyllene ärta under en öppen krona av guld. Huvudskölden är krönt med en friherrlig krona.
Ovanpå skölden ses två tornérhjälmar krönta med friherrlig krona varav sinister med rött hjälmtäcke fodrat i guld och med en hjälprydnad bestående av tre röda rosor på gröna stjälkar mellan två vingar av silver.  Dexter hjälm med blått hjälmtäcke fodrat i silver med en hjälmprydnad bestående av två uppskjutande blå örnben med röda klor hållande en bägare i guld.
Sinister sköldhållare är en blå örn med beväring i rött belagd med skogsstjärnor av silver. Dexter sköldhållare är en röd elefant med betar av silver samt krage och kedja i guld. Snabeln är höjd över huvudet och ur öppningen slungas tre blixtar av guld. Sköldhållarna står på ett postament av guld.

Friherre John Brookes Enevann

Blasonering:

En kvadrerad sköld belagd med en blå hjärtsköld med tre bjälkvis lagda strömmar av silver överlagda av ett enträd i rött och guld på sådant sätt att färg ligger över metall och vice versa.
Huvudskölden är kvadrerad med första och fjärde fältet i rött med tre krokusar i silver ordnade två över en. Andra och tredje fältet en dextervänd upprättstående björn i naturliga färger hållande en fana i rött med en ärta under öppen krona – båda av guld. Fanstången är av silver.

Ovanpå skölden ses två tornérhjälmar krönta med friherrlig krona varav sinister med rött hjälmtäcke fodrat i guld och med en hjälprydnad bestående av en dextervänd uppskjutande överkropp av en björn i naturliga färger hållande en fana i rött med en ärta under öppen krona – båda av guld. Fanstången är av silver. Dexter hjälm med blått hjälmtäcke fodrat i silver med en hjälmprydnad bestående av ett enträd överlagt med vågor av växelvis guld och rött.
Sinister sköldhållare är upprättstående björn i naturliga färger och Dexter sköldhållare är ett sinistervänt upprättstående lejon i guld. Sköldhållarna står på ett postament av marmor.

Den som vill anta ett vapen för sig och sin familj kan vända sig till någon av Sveriges heraldiska konstnärer till exempel:

Davor Zovko
Jesper Wasling
Björn Fridén

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.