Intervju med författaren Kaj Branzell

Lorenzburg är ett riktigt lapptäcke av intressanta och färgstarka människor trots att vi är en så liten nation. Författaren Kaj Branzell bor alldeles runt knuten här i furstendömet och vi vill passa på att uppmärksamma hennes författarskap med en intervju. Kaj berättar om sitt eget skrivande och delar med sig av goda råd för den som är nyfiken på att skriva själv. Böckerna är tillgängliga både på Bokus och Adlibris.

Hej, vad heter du: 

– Döpt till Karin med Branzell som efternamn men ber alla att säga Kaj som även är mitt författarnamn. Har behållit mitt efternamn genom diverse äktenskap.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?

Massor, vissa saker av nödvändighet för att få pengar till brödfödan – andra saker som jag älskat att göra:
– Lönearbeten: Lärare, sekreterare, sjöman, handläggare på universitetet, kommunikatör, frilansjournalist. Det sistnämnda är jag fortfarande och hör till jobb jag älskar
– Ideella/kulturella aktiviteter: Varit engagerad i politik (v) och fredsarbete. Var ledamot i Karlstadsektionen i många år i IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, är idag styrelsemedlem i Värmlands FörfattarSällskap
– Resten av tiden: Segling, ridning, hundar, läsa böcker förstås, umgås med barn och barnbarn, resor, trädgård och vandra på klippor och stränder i vårt spanska hem.

Varför blev du författare och har du alltid drömt om att skriva?

– Har alltid skrivit. Någonstans i mitt undermedvetna visste jag att jag skulle bli författare. Om någon frågade mig när jag var barn svarade jag att jag skulle bli författare. Försökte ge ut böcker under åren men de blev kvar i skåp och lådor. Lyckades på senare år. Det finns så mycket i huvudet jag måste få ut.

Vilka böcker har du skrivit och har du något projekt på gång just nu?

Delvis självbiografiska: Provstopp Nu, en fredsbok, Arvet/L’Héritage, en biografi över vår svensk-franska släkt skriven tillsammans med mina franska släktingar Colette och Michel Bourrier, Död på dig Mr H, om min kamp mot cancersjukdomen Hodgkins Disease samt Bortom Stinas Horisont
SannsaganFinnbygdspredikanten
– Feelgoodböckerna ”Inte utan min hundoch Mormor på rymmen
– Äventyrs-/relationsromanen När första stenen fallit(utspelad i Provence)
– Redigerar för närvarande äventyrsboken Mörk sol(utspelar sig i Indonesien)
– Har börjat med fortsättning av Mormor på rymmenmen har inte någon titel – kanske Mormor gör comeback

Vad är roligt och svårt i skrivandeprocessen?

Roligt: när jag kommit igång och känner att det flyter, när jag kan leva mig in i berättelsen, känna mig som en av karaktärerna

Svårt: Att ta mig tid, tända min inspiration, slippa bli störd, att fastna i ett händelseförlopp och känna att det stakar sig

Varifrån får du inspiration till dina böcker?

Upplevda händelser, människor och landskap, ibland något jag vill föra fram, som detta med Mormor på rymmen, att ålder inte har betydelse för att leva sitt liv.

Skriver du in självbiografiskt material när du författar? Händer det att du ”lånar” människor du känner eller träffat när du skriver?

Ja, alltid, men jag döper om de människor jag lånar, vare sig det handlar om människor jag känner eller har mött. I min bok Mörk solhar jag använt mig ett par kända skådespelare som passar in. Emma Thompson och inspektör Barnaby i Midsomer.
Vad gäller självbiografiskt material – jag kan använda mig av vissa gester jag ser hos människor, kanske mönstret på kläder, tyger, frisyrer, ovanor och vanor, typer av glasögon, om de röker pipa. I När första stenen fallitbetydde ett litet tåg i bergen mycket och en bro över en flod, liksom gamla sägner i byarna och det gamla parets lägenhet i Nice där jag själv vistats flera gånger.

Vilka för- och nackdelar finns det med att var författare?

Fördelar: EN underbar känsla när boken är antagen och en ännu underbarare när den ligger i min hand. Jättekul om många säger och skriver att min bok är bra och dessutom läser den. Har träffat många som levt sig in i min bok om Mormor och vill se vad som händer sedan. Särskilt kul är det också att träffa andra författare. Ännu en underbar fördel är att hitta nya vänner, speciellt vänner som vill hjälpa mig marknadsföra min bok. De finns i mitt bostadsområde.

Nackdelar: Svårigheten ibland att finna tid och ro att jobba med boken. Att känna inspiration att skriva, att koppla bort min omvärld. När boken är färdig kommer jobbet redigering, skaffa lektör, korrekturläsning, kanske tvingas jobba om boken och sedan kampen för att få den utgiven. Det värsta är förstås en negativ recension.

Vad skriver du helst?

Jag har bestämt mig för två genrer: Feelgood och äventyr men i båda mina genrer handlar det om relationer mellan människor

Har du några ritualer som du gör innan du ska börja skriva?

Hitta platsen, vara säker på att jag har viss tid på mig, se till att jag inte tänker på saker jag måste göra – med andra ord rensa hjärnan från annat än att skriva.

Har du någon särskild metod eller process när du skriver?

Jag börjar med ett händelseskelett, ett dokument där jag kortfattat skriver ner min tänkta handling. Sedan skriver jag efter den – men ibland skriver berättelsen av sig själv och kan vika från min plan. Då är det som bäst. Och då blir det bäst.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

Det kan vara en upplevelse som i Mörk sol som handlar om vad som händer vid ett vulkanutbrott på en ö i Indonesien eller som i Mormor på rymmen då jag minns min mor som bara satt där ensam i sin trädgård när hon kunde göra så mycket mer om hon bara insåg att hon hade både hälsan och pengar att bara dra och inte sitta där och vänta på att dö.
Det kan vara min upplevelse av min cancer då jag skrev en blogg och försökte beskriva min sjukdom på ett humoristiskt sett och personifiera sjukdomen som jag kallade Mr H, som skulle förgöras.

Vad gör du om du kör fast?

Jag gillar inte att köra fast – då skriver jag om – ger mig aldrig

Hur utbildar man sig till författare?

Det går inte att utbilda sig om man inte har förmågan att berätta och att kunna   ta vara på sin känsla och drivkraft. Om man har de förmågorna. Däremot kan man lära sig gestaltning, språkregler, skrivprocess, korrekturläsning mm på kurser. Jag har aldrig gått på en kurs utan har lärt mig genom att läsa – jätteviktigt att läsa!!, genom själva skrivandet, genom nyhetsbrev från lektörer, genom de lektörer som läst mina böcker och till viss del genom författarsidan på FB där det finns en stor mängd professionella skribenter som kan ge råd. Där man själv kan ge råd.

Har du några råd till den som vill bli författare?

Att börja skriva, känna efter om hen verkligen kan föra en berättelse framåt. Om orken, fantasin, känslan och själva go’et finns. Läsa, gå på kurser, bra kurser, pröva på sina vänner. Det har jag inte gjort men kanske hade jag blivit bättre tidigare om jag gjort det?

Har du några personliga favoritböcker?

De flesta är historiska, feelgood, psykologiska av i första hand av engelska, irländska, australienska och amerikanska författare: Jeffrey Archer, Minette Walter, Jojo Moyes, James Michener, Colleen McCullough och irländskan Maeve Binchy

Har du något/ några favoritcitat från ditt eget skrivande?

Svårt svara på – något som går igen från bok till bok? Fraser jag ofta använder i Mormor-böckerna är ”Det får bli som det blir” och ”jag gör det idag så jag slipper tänka på det sen”.

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.