Lorenzburgs årliga heraldiktävling avgjord!

Internationella Heraldikdagen (International Heraldry Day eller Heraldry Day) inträffar den 10 juni och har till syfte att uppmärksamma heraldiken som konstform och vetenskap. Idén till dagen kom från ett polskt heraldiskt internetforum. Dagen uppmärksammades första gången 2013 och datumet valdes på grund av att den 10 juni 1128 tilldelade Henrik I av England sin svärson Gottfrid av Anjou en blå sköld med sex lejon av guld. Detta betraktas ofta som heraldikens begynnelse.

För att uppmärksamma dagen utlyste Prins Freï en heraldiktävling där invånarna i Lorenzburg, Lorensberg eller Kroppkärr fick möjligheten att få en helt egen vapensköld. De tre personer som skrev den mest intressanta motiveringen skulle vinna. Av totalt tio deltagare i heraldiktävlingen har dessa tre bidrag vunnit:

Fredrik Höglund “Ehrenbasun”

“En röd sköld med en av silvervingar bevingad störtad naturtrumpet i guld, ur vars klockstycke sprutar tre åskviggar varav den mittersta är stolpvis ställd och på vardera sidan flankerad av ännu en, diagonalt ställd, åskvigg från trumpetens klockstycke nedåt och utåt mot sköldens nedre kant, alla av guld. Hjälmtäcke och hjämbindel i rött med foder i silver och guld. Hjälmprydnaden: mellan två silvervingar tre rosenstjälkar, fästade samman vid basen, med vardera en fembladig röd ros i toppen.”

Fredrik Höglund är medborgare i Lorenzburg, heraldik-intresserad och trumpetist. Det Lorenzburgska namnet som följer med skölden är ett beskrivande namn då “ehre” är en gammal stavning för ära, och basun en form av blåsinstrument.

Agneta Carlsson “Kardionaut”

Agneta Carlsson är nyinflyttad i grannskapet och vapenskölden en gemensam symbol för det nya hushållet. Där gillar de att påta i trädgården och att resa, men dock kanske inte till Halmstad för där riskerar de att stöta på Per Gessle och honom är de inte särskilt imponerade av! Frun i huset är lärare, bland annat i kemi, och sambon arbetar med IT.

“Mot blått en stiliserad vattenmolekyl i silver ovanpå vilken en vit bölja belagd med tre röda hjärtan. Därpå i blått fält ett skepp i guld med segel i silver. Skeppet symboliserar resor, kärleken (de tre hjärtana) bär även över de största djup. I hjälmprydnaden representeras hushållets It-kunskaper av Budbärar-guden Hermes Caduceus stav mot bakgrund av en härlig buske av påfågelfjädrar.”

Om hushållet så önskar följer även det Lorenzburgska familjenamnet Kardionaut med skölden. Det är förstås rena grekiskan för hjärta -kardio och seglare eller sjöman – naut(ilos). Hjärteseglare med andra ord.

Gubbekipaget: Karlstad – Säffle – Karlstad

Fem tappra musketörer, riddare i lärdomens tjänst för att rädda våra unga från okunnighetens mörker, trotsar vägarnas faror och samåker varje dag till Säffle i den bil som kärleksfullt kallas “Gubb-saaben”. Där undervisar dessa lärare i bland annat SO, NO, matematik, idrott och engelska. Vi kan inte annat än tacka för dessa insatser för klimatet och för att utbilda morgondagens genier!

“Skölden är grön med en gammal vagn i silver och rött med hjul av atomer.På vagnens tak två guldfanor med vardera ett gôbbahuvve i naturliga färger (för att hedra den gamla gubb-saaben) och ett svart jakthorn med rött band. Hjälmtäcket är grönt med foder i silver och guld och hjälmprydnaden är en öppen bok med texten de gamle styr (lärare och gubbsaabar), de unga följer (elever samt andra som borde följa exemplet att samåka) Bakom densamma boken: Gubbe-fanan och Tut-flaggan!”

Dessutom en förenklad variant:

Det är vår förhoppning att dessa nya vapen skall vara till glädje för vinnarna av Lorenzburgs Heraldiktävling 2017! Den som själv är intresserad av att anta ett vapen skall inte vara ledsen, nästa år får du chansen igen!

Prins och Konstnär

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.