Lorenzburg beklagar USAs avhopp från Parisavtalet

Det är med stor beklagan som vi tar emot beskedet att President Donald Trump fattat beslutet att USA inte längre ska hedra Klimatavtalet som slöts i Paris 2015. Klimatförändringar och miljöförstöring är ett globalt fenomen som drabbar alla planetens kontinenter. Miljöproblem som förhöjd global medeltemperatur, försurning och övergödning av våra vatten, mikroplaster och gifter som introduceras i näringskedjan, oljespill och flytande megaöar av plast på oceanerna tar inte hänsyn till landgränser eller mänskliga överenskommelser. De här problemen kräver att vi tar både kollektivt och personligt ansvar genom de val vi gör på alla nivåer i vår vardag.

När nu USA väljer att lämna Parisavtalet med hänvisning till Amerikas ekonomi så går man emot all forskning och ignorerar de senaste årtiondenas innovationer inom alternativ energiförsörjning. Redan i dagsläget börjar de gröna alternativen gå om traditionella energikällor både vad gäller lägre kostnad och effektivitet. Detta innebär att USA slagit in på en väg där de blir förlorarna både vad gäller förnyelse och påverkan på miljön. De kommer helt enkelt att halka efter när andra nationer och allianser tar fram ny teknologi som är både billigare och mer klimatsmart.

USAs utträde ur Parisavtalet är dock bara tillfälligt. Klimatförändringar och annan påverkan på miljön kommer i slutändan tvinga dem att återvända till den linje som all forskning och empiri visar är nödvändig för en hållbar framtid. Nu gäller det att minimera skadorna som detta okloka beslut kommer att leda till.

Samtidigt finns det hopp. Alla utom tre av världens länder har insett vikten av att hedra en internationell överenskommelse för att få bukt med klimatproblemen. Vi ser också nationella initiativ för att minska konsumtionen av plast, nanopartiklar och gifter. Det är min förhoppning att medborgarna i Lorenzburg ska fortsätta att göra grönare val i sin vardag.

Prins Freï av Lorenzburg

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.