Pressmeddelande 26/ 9: Lorenzburg genomför en ”Pilgrimsvandring för inre skönhet”.

Logga nylorenzburg

Den nyligen utropade mikronationen Lorenzburg genomför en ”Pilgrimsvandring för inre skönhet”.

Lördagen 1 oktober bjuds allmänheten in att delta i en konstnärlig och icke-konfessionell ”Pilgrimsvandring för inre skönhet” i mikronationen Lorenzburg. Mikronationen är ett långsiktigt konst- och kulturprojekt som gradvis förvandlar den alldagliga Karlstad-stadsdelen Lorensberg till ett sagobetonat furstendöme som ligger gömt mellan villor, radhus och skogspartier.

Furstendömet Lorenzburg är en mikronation som kom till i november 2014. Konstnären, numera Prinsen, Freï von Fräähsen zu Lorenzburg är uppvuxen i stadsdelen Lorensberg och för honom handlar manifesterandet av den sagolika mikronationen Lorenzburg om att skapa någonting inbjudande och lekfullt där man minst väntar sig att finna det.

”För mig är inte Lorensberg bara ett anonymt och sömnigt bostadsområde!”, säger Prins Freï. ”I projektet avtäcker vi det sagolika och mytiska som genomsyrar myllan precis under våra fötter där vi står i det bekanta och vardagliga.”

Furstendömet Lorenzburg erbjuder en plattform där boende i stadsdelen kan samverka med föreningsliv, studieförbund och andra aktörer för att återupptäcka sin egen närmiljö. Projektets deltagare får möta konstnärer och inspiratörer i en serie föreläsningar, workshops och offentliga evenemang, allt med syftet att göra mikronationen mer verklig och närvarande. Några deltagare har redan tagit del av en föreläsning om levande rollspel och kollektivt berättande, och nästa aktivitet i programmet är en ”Pilgrimsvandring för inre skönhet” under ledning av koreografen och doktoranden Ami Skånberg Dahlstedt.

”Idén med pilgrimsvandringen är att få gå riktigt långsamt tillsammans under några timmar”, säger Prins Freï. ”Vi samlas i Lorensbergsparken och går utklädda, uppklädda eller vardagsklädda i tystnad och med en speciell japansk gångstil som kallas Suriashi. Ami Skånberg Dahlstedt är en svensk dansare och koreograf som tränat klassisk japansk dans på plats i Kyoto. Hon är en spännande konstnär och tänkare som jag hoppas ska inspirera Lorenzburgerna att stanna upp och fira det långsamma. Naturligtvis bjuder vi på fika efteråt!”

I slutet av sommaren fick alla hushåll i Lorensberg en inbjudan att delta, som medborgare i furstendömet, i utvecklandet av Lorenzburg. Det var i form av en informationsbroschyr som lades i brevlådan.

”Jag var förstås lite nervös”, säger Prins Freï. ”Jag var orolig över hur projektet skulle tas emot. Lorenzburg handlar mycket om glimten i ögat, men arbetet med mikronationen erbjuder också en potential för djup och allvar. Som tur är var det många, både boende på plats i stadsdelen Lorensberg men också andra, som tog tillfället i akt att ansöka om medborgarskap. Jag är glad och rörd över det stora intresset som projektet genererat. Nu hoppas jag bara att många också vill ta del av de spännande, och kostnadsfria, aktiviteterna!”

Furstendömet Lorenzburg är ett konst- och kulturprojekt som genomförs i samarbete med Studiefrämjandet och med stöd av Region Värmland och Karlstads Kommun. Medborgarskap i mikronationen är inte beroende av geografisk plats och i dagsläget har Lorenzburg medborgare från samtliga bebodda kontinenter. ”Pilgrimsvandring för inre skönhet” sker i samarbete med Studiefrämjandet och Svenska Kyrkans meditationsnätverk.

Datum: 1 oktober
Tid: 14:00
Plats: Lorensbergsparken i stadsdelen Lorensberg/ Karlstad

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.