Vi uppmärksammar Tornedalflaggans Dag!

Idag uppmärksammar vi Tornedalsflaggans dag!

“Tornedalsflaggan, eller Meänmaan flaku på meänkieli, hissades officiellt för första gången 15 juli 2007 på flaggstänger vid de före detta tullstationerna i svenska respektive finländska Övertorneå kommuner. Flaggan, som är ritad av Herbert Wirlöf, antogs av föreningen Meänmaa vid bildandet den 5 juni 2007 (§ 6, justerat protokoll). Den introducerades av föreningens ordförande, författaren Bengt Pohjanen, i samband med att föreningen Meänmaan-Tinkerit bildades och vid en högtidlig ceremoni på bron över Torneälven den 15 juli 2007. Flaggan har därefter fått spridning och blivit en symbol för människorna på båda sidor om gränsen. Även tornedalsföreningar i landet har antagit flaggan. Norrbottens läns landsting diskuterade flaggan vid konferens i Haparanda i juni 2008. STR-T, svenska tornedalingars riksförbund, har 2014 anslutit sig till Meänmaaföreningens beslut att flaggdagen och tornedalingarnas dag skall vara den 15 juli och införas i Svenska Akademiens kalender, i enlighet med den skrivelse som författaren Bengt Pohjanen 2013 tillställde Svenska Akademien som den 25 februari 2013 meddelade att förfrågan behandlats och att Akademien “beslutat bifalla denna hemställan, vilket innebär att den 15 juli fortsättningsvis i Akademiens almanacka skall anges som Tornedalens flaggdag”.

Färgerna är hämtade från Sveriges och Finlands flaggor. Färgerna i trikoloren representerar också “den klargula solen”, “den vintervita nejden” eller “en snövit älv” och “den sommarblå himlen” (dem “man inte kan dela”). Flaggan saknar kors, “ty inga korsfarare vi varit”.

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.