Internationella dagen för biologisk mångfald

Internationella dagen för biologisk mångfald är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas den 22 maj varje år.

Dagen instiftades i december 1993 och datum fastställdes 2000 till den 22 maj. Med dagen vill FN påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. Ungefär en femtedel av alla djurarter riskerar utrotning och i genomsnitt försvinner en art per månad. Av 7000 växtarter som människan odlat under jordbrukets långa historia är det enbart 30 arter som idag bidrar till den mat vi äter.

År 2016 är temat för dagen: Uppmärksamma biologisk mångfald – Att stötta folk och deras uppehälle.

Jorden är fantastisk och, så vitt vi vet, unik i universum. Livet på Jorden manifesterar sig som en makalös palett av biologisk mångfald och det livet är skört. Vi ser dagligen hur arter dör ut på grund av mänsklig påverkan och miljöförstöring sliter upp stora hål i ekosystem världen över. Vi människor behöver påminna oss om att Jorden och vi inte är åtskilda, vi är en del av naturen och den är vårt hem. Som Furste av Lorenzburg vill jag uppmärksamma vikten av att hitta nya och mer hållbara sätt att producera, konsumera, frakta och resa.

F rosa

Lämna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.