”Lilla Gratisbiblioteket” – ett superlokalt initiativ för att uppmuntra läsande

Som Prins av Lorenzburg hoppas jag kunna dela med mig av tjusningen med att läsa böcker. Vi lever visserligen i ett högteknologiskt och digitalt tidevarv men livet självt är en analog upplevelse som inte vinner på att upplevas genom en dataskärm! Nej, för människor sitter inte ihop med kablar på insidan och våra hjärnor fungerar inte enligt en spikrak logik av ettor och nollor. Det är hjärta och blod och tårar och drömmar som får människor att svinga benen över sängkanten på morgonkvisten. Det är kärlek, hopp och fantasi som driver oss att älska varandra, att erövra ny kunskap och att skapa en rik och häftig värld tillsammans.

Som liten pojke hade jag alltid böcker omkring mig. Jag hade dem i skolväskan, under sängen, i badrummet, i bilen och i varje byrålåda. Böcker är bärbara världar eller kanske drömmar (?) som kan delas med andra, oberoende av tid och plats. Som vuxen, och i mitt jobb som Prins, hoppas jag kunna uppmuntra människor att läsa själva men också att läsa högt för varandra. Böcker är sinnliga. De har kropp och temperament och tyngd på ett sätt som en PDF-fil aldrig kan ha. Böcker fungerar även när åskan slår ner i kraftledningarna och ljuset försvinner i hela kvarteret. Böcker lär oss nya ord, tvingar oss att gå i någon annans träskor eller vingla fram på någon annans stilettklackar. Att umgås med böcker är att växa.

Idag vill jag uppmärksamma ett pågående biblioteksprojekt från Wisconsin – USA. Jag hoppas kunna initiera ett liknande projekt i Lorenzburg. I projektet upprättas små boklådor eller ”bibliotek” på allmänna platser: på gatan, i en lekpark, eller i ett motionsspår. Upplägget är enkelt: ta gärna en bok, bidra gärna med en bok. Resultatet blir en sorts kollaborativ litterär demokrati. Det räcker förstås inte bara med att äga böcker eller att byta med varandra, de måste läsas också. Varför inte läsa högt för varandra? Varför inte samla familjen, tända ett ljus, göra lite varm choklad och sedan resa tillsammans till Jordens Medelpunkt, tur och retur, under loppet av några kvällar? Jag kan nog nästan garantera att det blir en oförglömlig resa!

Läs gärna mer om vår Amerikanska inspirationskälla: Little Free Library

about-originalLFL little-free-lib-example beltline-west-035 division-141 little-library-front-close-up

F rosa

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.