En Prins med pärlörhänge

De flesta människor i västvärlden kanske känner igen den Holländska konstnären Johannes Vermeers porträtt av “Flicka med Pärlörhänge” (ovan). Det är kanske mindra känt att pärlor och pärlörhängen har burits av både män och kvinnor genom historien..

Pärlor brukade vara dyrbara lyxartiklar som bara kungar och adelsmän hade råd med. De var alltså symboler för rikedom och makt. Dessutom har pärlor symboliserat visdom, renhet och tårar.

Pärlörhängen har varit fashionabla bland överklassens män och varför inte, de har en viss stram elegans. Även om vi idag mestadels ser män bära pärlörhängen på renässans- och barockporträtt, så kan även samtida män komma undan med det ifall de är tillräckligt modiga:

Prins Freï ses ibland bära ett droppformat pärlörhänge i sitt vänstra öra. Pärlörhänget bär på flera betydelser för Prins Freï: det är en manifestation av ett “queert” förhållningssätt till världen – en påminnelse om att inte reproducera omedvetna normer. Vidare innebär bärandet av pärlörhänget ett inträde i en lång furstlig tradition av mode och stil. Slutligen, och kanske viktigast: pärlan är en symbol för tårar som, när den bärs av Prinsen, symboliserar åtagandet att höra de tårar som fälls av förtryckta och förföljda människor. I det sammanhanget är örhänget en del av insignierna för Sankt Isaks orden.

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.