Iréne Walton – Lorenzburgs första Hovleverantör

H.S.H. Prince Freï har utsett den Skånska konstnären och konsthantverkaren Iréne Walton till Furstlig Hovleverantör av leksaker.

För Iréne Walton är det hållbara perspektivet viktigt och därför är återanvändning av material naturligt i tillverkningen av nya saker. Hon identifierar sig med de kvinnor som i alla tider har tillverkat konst och konsthantverk för användning i det egna hemmet. På så sätt fortsätter hon gamla traditioner och håller kulturarvet levande:

”Jag tycker att den typen av inredningsalster som jag tillverkar också borde räknas in under kulturarv. Jag för på detta sätt traditionen vidare, för att visa respekt mot de kvinnor som i alla tider själva tillverkat till sina hem.De har sytt, broderat, vävt, knypplat, virkat, stickat osv. Vissa av deras alster inbringar nu höga priser i antikvärlden, andra  trampas ner i trängseln på loppmarknader.”

För Iréne Walton är det viktigt att inte dela in konst och konsthantverk i finkultur och ”annan” kultur. Hon hämtar egen  inspirationen från sin släkthistoria:

gamla-foton-003-22
Iréne Waltons släktgård utanför Kristianstad i Skåne
gamla-foton-0051
Iréne Walton som liten dam med handväska och schäferhund

”I det här huset i Skåne, söder om Kristianstad, föddes min morfar i slutet av 1800-talet. Mormor och morfar ‘moderniserade’ det på 40-/50-talet och vi har då och då tagit bort  lite av dessa moderniseringar och gjort det hela mer gammaldags. Vi hittade några gamla kuddar i en skrubb och jag blev inspirerad till att tillverka mer efter gamla mönster och egen design.”

Iréne Walton har anordnat konstrundor med installationskonst sedan hon flyttade hem till Sverige efter 25 år i Amsterdam. Hon ägnar sig också, förutom textilt konst/hantverk, åt fotografi, poesi och försäljning av vintage-smycken.

Utnämningen till Furstlig Hovleverantör medges endast till leverantör eller tillverkare som levererar varor eller tjänster som särskilt uppskattas av H.S.H. Prins Freï eller någon annan av Furstefamiljens medlemmar. Iréne Walton utnämns till Furstlig Hovleverantör av leksaker som är handgjorda utifrån ett hållbart perspektiv. Besök gärna Konstnärens hemsida och köp julklappar redan i juli. Det skadar inte att vara ute i god tid!.

Iréne Waltons Hemsida

2 thoughts on “Iréne Walton – Lorenzburgs första Hovleverantör

Your thoughts are welcome:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.